Dimecres 09 de Maig de 2012
Prefabricats Pujol estarà present a Construmat 2013

Prefabricats Pujol estarà present al Saló Internacional de la Construcció, CONSTRUMAT 2013, que es celebrarà al recinte Gran Via de Barcelona els propers dies 21-24 de maig amb un horari de 9.30ha 19h de forma ininterrompuda.Divendres 13 d'Abril de 2012
Jornada Innovació i Patents (CEIM)

El passat 8 març 2012 va tenir lloc al Saló de Graus, de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya (ESARQ-UIC), la jornada: "Innovació - Patents: Noves oportunitats en el sector de la construcció".Dilluns 02 d'Abril de 2012
El Gran llibre de les Cases Prefabricades

L'editorial Gustavo Gili ens presenta "El gran llibre de les Cases Prefabricades" una selecció d'exemples d'habitatges prefabricats al voltant del món en què s'incideix en diversos aspectes del disseny sostenible.Dilluns 13 de Febrer de 2012

Montse Pujol, Implicació, unió i treball

El col·lectiu de Promotors i Constructors ha de ser "capaç de produir habitatges al preu que al demanda vol pagar". Com? Montse Pujol ens dóna en aquest article les claus: "Rebaixar el preu de les diferents empreses que intervenen en el sector constructiu; rebaixant el preu del sól; rebaixant els costos de cadascuna de les parts que composen la construcció; reinventant-se amb innovació i, finalment, una legislació adequadada".

Tot això, acompanyat de "la unió fa la força", remarca Montse Pujol, gerent de Casas prêt-à-porter, les cases prefabricades de disseny i formigó.


Temps enrere, el president de la Federació de Gremis de la Construcció de Lleida, Sr. Joan Castells, feia una radiografia del sector molt encertada, tot fent un símil del nostre estat amb el d'un malalt a qui el metge no atén i se li van empitjorant els símptomes. No se'l medica i per tant, el seu estat es va deteriorant. No se l'ingressa a l'hospital ni desprès a la UCI i arriba un punt en que la malaltia és tant greu que difícilment la superarà. Això, que mèdicament és molt simple d'entendre sembla que costa molt quan no es tracta d'una persona física sinó de tot un sector, el de la construcció. Un sector, que havia estat el motor econòmic de tot un país i que es deixa morir sense tenir en compte les conseqüències que arriba a tenir. Un sector, que porta malalt des de l'any 2007, esperant un cop de mà per part dels nostres governants que no ha arribat mai. Un sector, que s'ha de posar a treballar ja en el seu present i en el seu futur. I que per poderho fer necessita, a més del propi esforç, la implicació del poder polític i del poder financer, generant confiança el primer i finançament, el segon.


A banda d'aquestes dues necessitats en majúscules, en tenim una altra on tenim molt a fer i molt per treballar tots plegat, nosaltres i l'administració: hem de ser capaços de produir habitatges al preu que la demanda pot pagar. Com ho fem?


A) Rebaixant el preu de les diferents empreses que intervenen en el procés constructiu com està passant en aquests moments? Carregant-nos el teixit empresarial de petites i mitjanes empreses que tant d'esforç ha costat de construir? No. Aquest no és el camí.


B) Rebaixant el preu del sòl? Per aquí ja s'ha fet camí. La falta de demanda ha fet que aquest no tingui preu de partida. El sòl urbà consolidat s'ha ajustat deixant una difícil empremta en la majoria de les nostres empreses; tots hem hagut d’invertir en sòl en aquests anys dit de bonança per poder continuar l'activitat i hem vist com les nostres inversions ara no valen res. Quant al sòl, per desenvolupar, té unes càrregues difícils d'aguantar. Aquests anys de bonança hem legislat tal i com hem viscut, per sobre les nostres possibilitats: hem tret lleis, decrets, ordenances, mesures urgents que han anat gravant el preu del sòl i en definitiva, el de l'habitatge.


C) Rebaixant els costos de cadascuna de les parts que composen la construcció d'habitatge? Revisant els processos constructius per abaratir-los? D'acord, també hi ha camí, però, comença per preguntar-nos si tot el que li demanen a l'habitatge, aquest s'ho pot permetre. Aquí també hem legislat per damunt de les nostres possibilitats, tots volem el bo i millor, de tot i més, la pregunta és: tot això ho podem pagar? Durant aquests anys en que el preu de la vivenda s'anava incrementant, any darrera any, l'anàvem carregant amb més i més exigències. Per tant, si ara la volem descarregar no queda més remei que prescindir-ne d'algunes. Els promotors paguem impostos a totes les administracions, aguantem costos de les empreses subministradores dels serveis cada cop més exigents i hem hagut de pagar personal específic per fer tota la burocràcia. Si estem parlant de revisar el nostre model econòmic com a país, és massa demanar també la revisió de la nostra legislació en matèria d'habitatge?


D) L'exigència de reinventar-se innovant topa amb la regulació; s'ha de passar per processos llargs i costosos que dilaten tant el procés que no paga la pena. En segon lloc, aquests processos tenen un cost, que sembla que a priori van acompanyats d'unes ajudes que queden molt boniques en una pàgina web o en un catàleg, però, que en realitat poc ens serveixen, per difícilment assolibles per a empreses petites i mitjanes com les nostres o per massa burocratitzades.


E) Cal reivindicar el fet que Lleida, malgrat ser un territori gran en extensió però reduït en població, cal que sigui tinguda en compte a l'hora de legislar atès que la nostra singularitat no es pot equiparar a la de les grans ciutats.


En definitiva, la feina a fer és molta i per la part que ens toca als promotors la volem fer, ja mateix; és més, no tenim més remei que fer-la ja. Hi tenim en joc el futur de les nostres empreses i com sols no ens en podrem sortir, a banda d'implicar l'Administració, cal que tot el sector treballi unit per defensar la nostra professió, per tirar-la endavant. La unió fa la força. La nostra associació ha de servir per defensar la nostra professió, però sempre partint de la voluntat de tots els que la formem de tirar-la endavant, només amb el suport de tots aquesta associació te raó d'existir.


Font: Revista Àmbits COELL    Categoria/es: Entrevistes,Grup Pujol,P.M.P.,Prefabricats Pujol,Vivenda.


Tornar