Dimecres 09 de Maig de 2012
Prefabricats Pujol estarà present a Construmat 2013

Prefabricats Pujol estarà present al Saló Internacional de la Construcció, CONSTRUMAT 2013, que es celebrarà al recinte Gran Via de Barcelona els propers dies 21-24 de maig amb un horari de 9.30ha 19h de forma ininterrompuda.Divendres 13 d'Abril de 2012
Jornada Innovació i Patents (CEIM)

El passat 8 març 2012 va tenir lloc al Saló de Graus, de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya (ESARQ-UIC), la jornada: "Innovació - Patents: Noves oportunitats en el sector de la construcció".Dilluns 02 d'Abril de 2012
El Gran llibre de les Cases Prefabricades

L'editorial Gustavo Gili ens presenta "El gran llibre de les Cases Prefabricades" una selecció d'exemples d'habitatges prefabricats al voltant del món en què s'incideix en diversos aspectes del disseny sostenible.Dijous 16 de Juliol de 2009

“Els temps de crisi són d'oportunitats per a empreses com la nostra”

A l'inici d'aquest any, el Grup Pujol va donar el salt a l'exterior amb l'adquisició d'una fàbrica de la britànica Bison a Regne Unit, a la qual traslladarà el seu model productiu. Líder del sector de prefabricats a Espanya, el conglomerat, amb gairebé set dècades a les seves espatlles i una trentena de societats relacionades amb la construcció, projecta preservar la seva naturalesa familiar, adaptant-se als nous compassos que marqui el mercat. Mentre, Pujol desafia als difícils temps que travessa el sector en el nostre país amb el seu pla quinquennal 2006-2013, que contempla una inversió total de 150 M€.


Entrevista a Jordi Pujol, Conseller delegat de Prefabricats Pujol, realitzada per "Alimarket Construcción. Información Económica Sectorial".


Construcción Alimarket: Quines raons principals han motivat la compra de la fàbrica de Bison?


Jordi Pujol: Bison era una companyia amb la qual Pujol ja havia tingut relacions des de fa uns 15 anys a través de la International Pre-stressed Hollow-core Association (IPHA), en la qual la fabricant anglesa havia ostentat durant diversos anys la presidència i nosaltres la vicepresidència. Bison va entrar en crisi a mitjans 2008 i, quan vam veure l'oportunitat, vam aprofitar l'ocasió. L'empresa contava amb cinc fàbriques, de les quals dues van desaparèixer. De les tres restants, el grup de construcció irlandès Laing O'Rourke es va fer amb dues i nosaltres comprem, a finals de febrer, la planta de Leeds.


C.A.: L'operació s'ha realitzat juntament amb un soci local a través d'una societat de nova creació per a la gestió de la planta. Quin és la participació accionarial de Pujol en la mateixa?


J.P.: La societat es diu Treanor Pujol i la compra es va fer a raó d'un 75% per part de Pujol i un 25% d'un soci local, Ian Treanor, que ja estava relacionat amb l'empresa. Ian Treanor, el pare de la qual va ser director general de Bison, és conegut en el món del prefabricat de formigó en el Regne Unit, amb una experiència en el mateix de més de deu anys, i s'ocuparà de la direcció general de la companyia.


C.A.: Les instal·lacions de Bison estaven especialitzades en un determinat producte?


J.P.: La planta estava especialitzada en forjat, essencialment placa alveol·lar i bigueta, que es col·locava sobre una estructura metàl·lica, que és el sistema de construcció habitual a Gran Bretanya. A més, Bison s'ocupava de la construcció d'estadis de futbol, de fet, ha aixecat els de la majoria dels equips de la Premier League anglesa.


C.A.: Es continuarà fabricant únicament aquests elements o s'introduirà algun altre en aquestes instal·lacions?


J.P.: Volem introduir el sistema productiu de Pujol, que és el que sabem fer bé. Anem a produir en ella tant placa alveol·lar i bigueta de forjat com graderies per a instal·lacions esportives i tot tipus de prefabricats: pilars, jàsseres, peces de coberta, entre altres, per a fer naus industrials, complexos comercials, complexos esportius, etc.


C.A.: Quina inversió es requerirà per a això?


J.P.: La fàbrica va deixar d'operar a l'octubre passat i necessitava una sèrie de millores per a començar a produir de nou. És una de les plantes de prefabricats més antigues d'Europa, inaugurada en 1919, però s'ha remodelat en diverses ocasions. L'última va anar a principis d'aquesta dècada, en 2002-2003, amb el que la fàbrica és moderna. Està pràcticament preparada per a produir, però estem fent unes petites inversions, amb treballs de neteja i posada en ordre per a adaptar els processos de les nostres fàbriques espanyoles a aquesta planta. Es preveu que a la fi de juliol o principis d'agost s'iniciï la producció.


C.A.: Quins són les previsions per a aquest nou mercat?


J.P.: No tenim un objectiu final de facturació ara mateix, sinó que volem donar-nos temps per a aprendre com funciona realment un mercat com l'anglès, que és totalment diferent a l'espanyol, i a través del seu coneixement arribarem fins a on es pugui arribar. El que sí ens hem marcat com objectiu és utilitzar altres elements que fins a ara probablement no s'hagin emprat en el Regne Unit, com les estructures prefabricades. Hem d'anar a poc a poc. El Regne Unit és un país madur, amb seguretat jurídica, etc., però immers en una crisi de la construcció probablement més profunda que la qual estem vivint a Espanya. De 23 plantes de prefabricats que havia en el país han quedat nou operatives, moltes d'elles encara estan sofrint els flagells de la crisi i unes altres estan a la venda. Volem començar pas a pas, veient com evoluciona el mercat, sense pressa però sense pausa.


C.A.: Tenen previst, una vegada donat el salt a l'exterior, continuar el seu creixement fora de les nostres fronteres amb noves plantes o adquisicions? I a Espanya?


J.P.: No estem oberts a res i tampoc tancats a res. Ara mateix estem tremendament il·lusionats amb aquest nou projecte i no estem fent estudis de mercat d'altres països. Encara que si es presentés una ocasió que consideréssim els suficientment atractiva i pogués encaixar bé en la composició del grup, no la rebutjaríem. Estem oberts a qualsevol altra oportunitat que pugui sortir com la de Bison, ja sigui en el mercat estranger o en l'espanyol.


C.A.: Pujol va engegar en 2008 un pla inversor de 150 M€ fins a 2013. No es plantegen suspendre'l temporalment fins que la situació econòmica millori?


J.P.:No. Nosaltres entenem que els temps de crisis són temps d'oportunitats per a empreses que, com la nostra, han sabut fer les coses amb cap. Pujol és una companyia que s'autofinança, sense recórrer al crèdit bancari. Per això, sempre ha crescut en temps de crisi, ja que en un moment en el qual el sector financer està tancant l'aixeta nosaltres no necessitem 'tirar' d'ell per a cobrir el nostre futur desenvolupament. Continuarem amb les inversions perquè la nostra filosofia és sortir d'aquesta crisi molt més reforçats que quan vam entrar en ella. Tenim la intenció de seguir sent els líders del mercat espanyol i afermar-nos en aquesta primera posició a través d'adquisicions o de desenvolupaments propis que es puguin realitzar dintre de la pròpia empresa. Tenim un polígon a Les Borges Blanques que vam inaugurar fa escassos tres anys, on doblem la capacitat de producció fa dos, tenim una mòlta de ciment per al nostre propi consum i seguim fent inversions en ell per a adequar-nos a les noves necessitats del sector.


C.A.: Pujol està present en tots els negocis relacionats amb al construcció. Fa uns anys van entrar en el segment de ciment per al seu propi subministrament i la promoció d'habitatges prefabricats. Com és el pròxim repte en el que a diversificació es refereix?


J.P.: Els sectors de ciment i habitatges prefabricats són els últims en els quals hem entrat. Ara mateix estem desenvolupant noves línies de producte relacionades amb els paviments. Som els propietaris de Graus Terratzos i Paviments i estem desenvolupant altres gammes de producte en una nova fàbrica que hem adquirit recentment, fa uns dos mesos. És una planta situada a Les Borges, propietat de la cimentera Uniland i gestionada fins al moment per nosaltres en règim de lloguer, en la qual fabriquem productes com llambordes, paviments de gran format, etc., que són complementaris als nostres productes amb major pes. Per a nosaltres, tot el que tingui color, olor o sabor a formigó, té cabuda en el nostre catàleg.


C.A.: Com afronta Pujol l'actual conjuntura de crisi econòmica i la ralentització de la construcció en el nostre país?


"Si es presentés una ocasió com la de Bison, no la rebutjaríem"

J.P.: Ens hem adonat que no existeix la crisi, sinó que el mercat és el qual és i hem de viure amb ell. El que ha de fer un és adaptar-se prou ràpid als nous canvis i buscar altre tipus de materials que puguin mantenir, ja no la facturació ni els llocs de treball, sinó els beneficis adequats per a una empresa que s'autofinança. Dintre d'aquesta conjuntura hem vist que la nostra solvència a l'hora de contractar enfront de tercers és un punt a favor que agraïxen moltes empreses amb intenció de fer coses noves. Encara hi ha molta gent amb iniciativa. No només parlo de l'obra pública, que és una obra que es publicita i que se sap que es va a fer, sinó també dels sectors industrial i ramader. Aquesta crisi no afecta a tots els àmbits per igual, hi ha moltes persones del teixit productiu en aquest país suficientment intel·ligents com per a no deixar-se dur pel pessimisme i continuen fent ampliacions de les seves fàbriques, o instal·lacions noves, granges en el sector ramader, naus en el sector logístic... En tots els sectors s'ha baixat el ritme, però el país no està desocupat i hem de s'hàbils perquè treballin amb nosaltres i no amb els nostres competidors.


C.A.: Donat el caràcter familiar del grup i la seva capacitat d'autofinançament, descarten l'entrada en el seu accionariat d'alguna companyia de cabdal risc o altra empresa del sector?


J.P.: Absolutament. Pujol va ser fundada fa 67 anys pel meu avi com empresa familiar i té tota la intenció de seguir, com a mínim 67 anys més d'empresa familiar. No creiem en participacions dintre de la nostra empresa, sempre hem volgut manar dintre de casa i vam descartar totalment l'entrada de ningú aliè a la família en l'accionariat de Prefabricats Pujol.


C.A.: Per a acabar, com veu el futur del sector?


J.P.: Creiem que va a haver un ajustament perquè les necessitats han canviat. Hi ha massa fàbriques de prefabricats a Espanya i no hi ha demanda per a totes elles. Quedaran les empreses que hagin fet bé els deures, grans o petites, les quals no s'hagin deixat dur per la voràgine de l'última dècada. Moltes cauran, ja hem vist alguns exemples, i cauran moltes més perquè aquesta crisi és totalment imprevisible. Ningú sap quan anem a sortir d'ella i no anem a tornar a veure el que ha succeït en els últims anys. No era normal el que passava llavors i no és normal el que està passant ara, però s'ha de ser prou camaleònic per a poder-se adaptar als nous temps. Cal adequar-se al que demanda el mercat i, a poder ser, anar una mica per davant per a anticipar-se a les seves necessitats futures.    Categoria/es: Entrevistes,Grup Pujol,Internacional,Prefabricats Pujol.


Tornar